Zadkine Vakschool Schoonhoven brengt honderd jaar ontwikkeling horloges in beeld

Rotterdam,
17 oktober 2019
 

Het huidig schooljaar staat voor Zadkine Vakschool Schoonhoven in het teken van haar jubilea. De in Nederland enige onderwijsinstelling die opleidt voor de sieraden- en uurwerkbranche viert dit najaar 100 jaar Uurwerktechniek en in 2020 haar 125-jarig bestaan.

Vanaf 5 november wordt het jubileum Uurwerktechniek gevierd met een tentoonstelling van honderd – één voor elk jaar – horloges en de presentatie van het bijbehorend boek. De tentoonstelling en het boek verbeelden de ontwikkeling van de reguliere horloges die op de werkbanken van horlogemakers – veelal oud-studenten van de Vakschool - terecht kwamen en nog komen. De tentoonstelling – opgesteld in Vakschool Schoonhoven aan de Meester Kesperstraat 10 in Schoonhoven - is te zien tot 13 december 2019.

Uurwerktechniek

In 1919 werd de eerste docent Uurwerktechniek een aanstelling aangeboden op Vakschool Schoonhoven. De opleiding levert anno 2019 elk jaar zo’n twintig gediplomeerde Uurwerktechnici. Met de tentoonstelling wil docent en bedenker Arjan Barnard tonen wat de ontwikkeling is van de horloges van de gangbare middenklasse.

'Welke modellen zagen horlogemakers komen en gaan en welke bleven decennialang? In de tentoongestelde horloges is bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast opgenomen, lang populair – van 1941 tot 1953. Ook laten we de veelvoorkomende compressorkasten zien, tussen 1956 en 1975 door veel merken gebruikt. We hebben ook horloges die maar heel kort in de mode waren, zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers. De door ons verzamelde horloges geven een prachtig beeld van de ontwikkeling van vormgeving, techniek en mode van horloges,'aldus een enthousiaste Arjan.

Een reactie plaatsen