PROEF-lab onderzoekt eten van de toekomst met 3000 jongeren

Rotterdam,
14 oktober 2019
 

Volgende zomer speelt Maas Theater/Dans de voorstelling De wilde keuken, een feelgood voorstelling over eten, voor jongeren en jongvolwassenen. Daaraan voorafgaand doet Maas in het PROEF-lab uitgebreid onderzoek naar het eten van de toekomst. Dat onderzoek vindt plaats met mbo-studenten, po- en vo-leerlingen en vele andere gasten.

Regisseur en artistiek directeur Moniek Merkx, de bedenker van het PROEF-lab en regisseur van De wilde keuken: 'Eten is de basis van zo ongeveer alles. Het houdt ons in leven, houdt ons bezig, verbindt ons met anderen en draagt herinneringen met zich mee. Het is dichtbij en beweegt zich tegelijkertijd over de hele wereld. Spreek over eten en je spreekt over jezelf, elkaar, de wereld. Maar er is ook veel te doen over eten. Er is genoeg maar niet voor iedereen en overal. En om toekomstbestendig te zijn moeten we anders produceren, vervoeren en consumeren. In het PROEF-lab willen we een radicaal andere manier van denken over eten onderzoeken.'

Alle potentie om te veranderen

'Juist omdat het over hún toekomst gaat vinden we het inspirerend om binnen dit project met veel jonge mensen te brainstormen, te spelen en vorm te geven,' licht Merkx toe. 'Zij hebben nog alle potentie om te veranderen. Voor een veerkrachtige en weerbare maatschappij is het essentieel dat haar bevolking buiten de gebaande paden kan denken. En dat jonge mensen hun verbeelding in kunnen zetten om innovatieve en duurzame initiatieven te bedenken. Daarom nemen we binnen het PROEF-lab jongeren serieus als innovatieve (om)denkers. Zij kunnen ons met hun praktische kennis helpen en wij kunnen hen leren op een andere manier naar de wereld te kijken door middel van theater.'

PROEF-lab Maas Theater en Dans

PROEF-lab

Om tot een toekomstbestendig Rotterdam te komen, gelooft Maas dat je moet beginnen bij de mensen die het allemaal moeten gaan doen: jong Rotterdam. Daarom doen ze vanaf nu tot aan juli 2020 een heel theaterseizoen lang onderzoek, voordat de voorstelling De wilde keuken volgend jaar wordt gespeeld. Het onderzoek naar eten van de toekomst vindt plaats in het PROEF-lab, met ruim 3.000 vo-leerlingen, mbo-studenten en andere deelnemers. Dat gebeurt aan de hand van verschillende projecten waarvan de onderstaande drie voorbeelden zijn. De voorstellingen van De wilde keuken worden gespeeld van 26 augustus tot en met 27 september 2020, exclusief in het Maaspodium, Rotterdam.

 • Voedselbos en eten van de toekomst
  Veertig studenten van het Rotterdamse Wellantcollege (afdelingen Food en Urban Green Development) doen sinds 24 september jl. onderzoek naar het bouwen van een voedselbos. Hiervan bouwen ze een proefopstelling in het Maaspodium, Rotterdam van 13 tot en met 17 januari 2020, dat als decor voor de voorstelling De wilde keuken kan dienen. Op donderdagmiddag 16 januari 2020 wordt deze presentatie bezocht door studenten van Albeda horeca en food. Op vrijdag 17 januari 2020 zijn de Wellantstudenten te gast in GROOS! van het Albeda Horecacollege, waar ze proeven en horen wat de Albedastudenten hebben ontdekt over eten in de toekomst.
   
 • Guerrillatafels
  In het voorjaar nodigt Maas bezoekers van het Maaspodium en bewoners van de wijk Delfshaven uit aan tafel. Onder het genot van een hapje halen Maasdocenten en kunstenaars aan mobiele tafels verhalen op over eten, hun eetgedrag en hun fantasieën over de toekomst van het eten. De verhalen die we tijdens deze dagen ophalen, worden onderdeel van de voorstelling De wilde keuken. Er zijn guerrillatafels in het Maaspodium (29 februari en 21 maart 2020), in Theater Zuidplein (1 maart 2020), in Delfshaven en op het Afrikaanderplein (onder andere 8 maart 2020).
   
 • Maakproject 
  In de voorjaarsvakantie van 2020 doen we met een groep kinderen tussen de 8 en 12 jaar onderzoek naar hun fantasieën over het eten in de toekomst. Deze ideeën worden vormgegeven met professionele makers en vertaald naar de vloer. Aan het einde van de week, op zaterdag 29 februari 2020, presenteren de kinderen hun werk in het Maaspodium.
foto: Sjoerd Kelderman

Een reactie plaatsen