Basisscholen op Zuid keren zich tegen extra lesuren voor ‘kansarme’ leerling

Rotterdam,
22 april 2020
 

Sinds 2011 pompen Rijksoverheid en gemeente Rotterdam vele extra miljoenen in basisscholen op Zuid. Circa 7000 kinderen krijgen zo verplicht meer les, tot tien uur per week. Maar bewijs dat ze er beter van worden, ontbreekt.

Toch zetten partijen, verenigd in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, door. De kritiek van de 31 betrokken basisscholen is dat deze uren te veel op vrijetijdsbesteding lijken. Dit gaat ten koste van het verbeteren van het onderwijs in de zeven focuswijken, waaronder Feijenoord, Bloemhof en Afrikaanderwijk.

Heft in eigen hand

Zes scholen nemen nu het heft in eigen hand. 'We hebben in dit gebied de beste scholen en beste leerkrachten van Nederland nodig', zegt Mariëtte Vink, directeur van de Heldringschool in Hillesluis. 'Laat scholen zelf uitmaken wat passend is.'

Dagprogrammering niet goed onderbouwd

Dagprogrammering verplicht de 31 scholen om per week tien extra lesuren aan te bieden. Dat komt voort uit afspraken tussen Rijk en gemeente, ondertekend in maart 2019. Jaarlijks is hier 9,5 miljoen euro voor beschikbaar, via het programmabureau van NPRZ. Belangrijkste eis van de zes scholen is dat de verplichte uren van tafel gaan.
De invoering hiervan is nooit goed onderbouwd, terwijl de maatregel voor leerkrachten, maar zeker ook voor ouders en kinderen, bijzonder ingrijpend is. 'Ze zitten elke dag van half negen tot half vier op school. Dinsdag gaan ze na schooltijd dansen, dan duurt de schooldag zelfs tot zes uur. Het is haast een veertigurige werkweek!', zegt Clyde Peroti, een alleenstaande vader met twee dochters op de Sterrenschool De Globetrotter in de Afrikaanderwijk.

Frustratie en protest

Ondanks protest vanuit de basisscholen en frustratie onder ouders, houden NPRZ en gemeente Rotterdam vast aan de verplichte tien uur extra. Terwijl bewijs dat leerlingen er beter van worden, zoals hogere scores op eindtoetsen, ontbreekt.


Meer lezen

  • Lees het hele verhaal en beluister de podcast op Vers Beton
  • De invoering van de Dagprogrammering op Zuid startte begin dit schooljaar hoopvol. Lees het terug in dit artikel op ROMnieuws.nl. 

Een reactie plaatsen