75 jaar vrijheid: Aboutaleb in gesprek met Albeda-studenten

Rotterdam,
20 mei 2020
 

Dinsdag 19 mei, vond een bijzonder gesprek plaats tussen burgemeester Aboutaleb en 60 studenten van diverse opleidingen binnen Albeda. Centraal stond het thema 75 jaar vrijheid, maar ook de huidige situatie rondom Corona kwam aan bod.

Spannend was het zeker voor de studenten, want een gesprek met de burgemeester is geen dagelijkse kost. Via een webinar, georganiseerd in samenwerking met de Balie, opende de burgemeester het gesprek met een minicollege over vrijheid en ging vervolgens met de studenten het gesprek aan.

Onvrijheid

De burgemeester vindt het belangrijk om het gesprek over 75 jaar vrijheid te voeren, maar gaf daar een bijzondere wending aan: 'Eigenlijk moet je het thema omdraaien naar ‘onvrijheid’ omdat je op die manier veel scherper kan definiëren wat vrijheid eigenlijk betekent'. 75 jaar geleden speelde die onvrijheid ook. Hij benadrukte dat kennis van het verleden heel belangrijk is en vrijheid altijd in combinatie gaat met verantwoordelijkheid. Vervolgens stond hij stil bij de huidige situatie en gaf aan dat het voor de studenten een moeilijke tijd is nu ook zij geconfronteerd worden met allemaal regels die hun vrijheid beperken. Door juist nu verantwoordelijkheid te nemen bescherm je je eigen vrijheid en die van anderen.

Kledingvoorschriften

Na het minicollege kon het gesprek beginnen. Welke vragen leefden er onder de studenten en hoe zou de burgemeester daarop reageren? Studenten stelden de burgervader vooral vragen over hoe hij vrijheid beleeft en hoe hij met de huidige situatie omgaat. Daarnaast kwam ook de vrijheid van kledingvoorschriften en de samenwerking tussen verschillende partijen in de stad in tijden van corona aan bod.

Het werd een boeiend gesprek waar de studenten zich zichtbaar op voor hadden bereid. Van het type vragen dat zij stelden spatte de betrokkenheid bij het thema af. We mogen trots zijn op onze studenten die zich als betrokken en kritische burgers presenteerden aan de burgemeester. Om een impressie te geven van het gesprek hieronder enkele vragen die zij gesteld hebben.

Mooi werk

Cheryll, opleiding Verzorgende-IG: 'Momenteel werk ik op een cohortafdeling in een verpleegtehuis waar mensen geen bezoek mogen ontvangen. Er zijn daar ook mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Heeft u tips voor mij om hun gevoel van vrijheid onder de huidige condities te bevorderen?' Aboutaleb: 'Hier botsen gevoelsmatig vrijheid en verantwoordelijkheid. Zelf heb ik ook ouders die ik niet kan bezoeken. Dat is pijnlijk. Als je werkt met mensen in verpleeghuizen die zelf ook de oorlog hebben meegemaakt, praat er over met hen als dat kan. Ik hoop dat je daar ook de tijd voor hebt want je moet natuurlijk ook veel dingen doen. Maar probeer met hen in gesprek te gaan en te luisteren naar wat ze te vertellen hebben. Jullie doen mooi werk en ik ben ongelooflijk trots op jullie.'

Onbezonnen creatief

 

Marnix, opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang: 'Wat kunnen wij leren van deze tijd?' Aboutaleb: 'Heb geen spijt over de dingen die voorbij zijn. Het is interessanter om je af te vragen hoe nu verder. Wat gaan wij ervan maken? We kunnen waarschijnlijk niet meer zoveel vliegen zoals vroeger en kunnen in de disco niet meer zo dicht op elkaar staan als we gewend waren. We moeten beter leren te aanvaarden dat dingen soms zijn zoals ze zijn en onze creativiteit aanwenden om het beter te maken. Misschien moeten we overschakelen van hoeveelheid naar kwaliteit. Deugden die werkelijk verschil maken. We leren nu hoe belangrijk het is dat wij dicht verbonden zijn met elkaar. Kijk niet naar wat er niet meer kan, maar kijk vooruit naar wat er wel kan. Jullie hebben iets wat ik niet meer heb. Jullie zijn jong en kunnen onbezonnen creatief zijn. Leer die creativiteit aan te wenden om mensen zoals ik een les te leren. Jullie ervaring is misschien minder maar samen kunnen wij nieuwe modaliteiten ontwikkelen om de economie, de cultuur en de maatschappij een nieuw elan te geven.'

Musicslam

Student Isabel Oschatz, opleiding Manager ondernemer horeca las een prachtig gedicht over vrijheid voor dat zij geschreven had naar aanleiding van de wedstrijd Musicslam. Zij is één van de genomineerde studenten die in september in de doelen haar gedicht, onder begeleiding van een orkest, mag voordragen. Aboutaleb vond het prachtig, roemde haar literaire kwaliteiten en gaf aan zelf veel van poëzie te houden. Hij gaf haar een gedicht terug van een Libanese dichter.

Nationaal Gesprek over Vrijheid

Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek dat een jaar lang gevoerd wordt door bestuurlijk Nederland (ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de koning, burgemeesters, ceo’s en andere topbestuurders) met studenten van het middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat om 75 bijeenkomsten verspreid over het hele land. Het is een gesprek tussen twee generaties over wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen en wat je zelf aan de vrijheid kan bijdragen. Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van de Balie. De Balie produceert programma’s over kunst, cultuur en politiek.

Het webinar is binnenkort te zien zijn op de website van De Balie.

Een reactie plaatsen