Formula - Rekenspel

26 november 2019
 
Auteur: Formula Games

Spelenderwijs aan de slag met rekenen? Formula is een educatief kaartspel. Het is overzichtelijk en stimuleert spelenderwijs de rekenvaardigheid van iedere speler. Het spel is goed inzetbaar naast je rekenmethode, tijdens een (groepsdoorbroken) rekencircuit of inloop in je klas. Gegarandeerd succes!

Ik vind het spel een echte tip! Niet alleen voor scholen als aanvulling op de rekenmethode, maar ook voor collega’s die kinderen rekenondersteuning bieden en voor ouders thuis. Doordat je het spel kunt aanpassen aan het niveau van elk kind, is het laagdrempelig om mee te doen. Formula heeft veel raakvlakken met andere snelle kaartspelletjes, zoals pesten. Kinderen kunnen hierdoor vlot aan de slag en hebben de spelregels snel onder de knie.

Hoe werkt het spel?

Het basisspel biedt differentiatie en bestaat uit kleurrijke kaarten met de getallen 0 tot en met 9, rekentekens en twee jokers. Een speler maakt met zijn of haar kaarten zowel de som (de formule) als het antwoord. Degene die als eerste zijn kaarten kwijt is, heeft gewonnen. Bij Formula wint niet altijd de beste rekenaar, zo blijft het voor iedereen leuk om te spelen.
Formula is in te zetten vanaf groep 3. De spelers oefenen niet alleen de plus- en minsommen tot 10, maar ook sommen met tientaloverschrijding. Vanaf groep 5 automatiseren ze de keer- en deelsommen door de X en : tekens in te zetten. Voor spelers vanaf groep 7/8 is er een uitbreidingsset die meer uitdaging biedt.  

De ervaring

Ik heb het spel uitgeprobeerd met kinderen. Hoe meer kinderen er meededen, hoe enthousiaster hun deelname werd. De kinderen leerden van elkaar en onbewust ontstond er een gezonde drive om te winnen. De kinderen waren betrokken en hadden een hoop rekenplezier.

Een nadeel van het spel is wel dat kinderen niet zelfstandig aan de slag kunnen met het verbeteren van hun eigen rekenvaardigheden. Op de markt is nog maar weinig aantrekkelijk zelfcorrigerend rekenmateriaal uitgebracht. Voor Formula 2.0 zeker een tip om mee te nemen in een nieuw ontwerp!

Formula rekenspel

Lees hier meer over het spel Formula.

 


Recensent

Marloes Laurier is zelfstandig rekencoach Goed Gerekend! en leerkracht op KBSO Paus Joannes.

Reacties (1)

  • Super leuke review! Dank hiervoor.

    29 november 2019

Een reactie plaatsen