Communicatie zonder frustratie in het onderwijs

29 maart 2020
 
Auteur: Ingrid van Essen

Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, gaat het boek over communicatie. Ingrid van Vessen maakt op een duidelijke en niet belerende manier duidelijk dat het bij communicatie over veel meer gaat dan alleen praten en luisteren. De auteur maakt je bewust van je eigen gedrag en gevoel, waardoor je zelf betekenis kan geven aan een situatie.

Machteloosheid en frustratie kunnen hierdoor naar de achtergrond verdwijnen en daarmee komt effectieve communicatie een stuk dichterbij. Het boek heeft een duidelijke en logische opbouw, waardoor het erg prettig leest. Het eerste deel gaat vooral over de opmaat naar effectief communiceren: zelfkennis en persoonlijk leiderschap. In het tweede deel leer je meer over hoe je effectieve communicatievaardigheden kunt toepassen. En in deel 3 gaat ze dieper in op de meer specifieke communicatievaardigheden die je nodig hebt in de communicatie met kinderen en ouders.

Ik heb het boek met veel plezier gelezen. In dit boek komen veel kennis en inzichten samen op een heel natuurlijke manier. De basis voor betekenisvolle relaties met jezelf én de ander is heldere communicatie. De grote meerwaarde van dit boek zit hem vooral in de voorbeelden waarin de auteur helder beschrijft hóé je echt contact maakt en een goede relatie onderhoudt.

Dit boek is een aanrader voor iedereen, niet alleen voor onderwijsprofessionals. Door het lezen van dit boek kan ik bijvoorbeeld de reacties van mijn pubers nu veel beter plaatsen én kies ik ervoor om hier op een andere manier op reageren. Als ik een schoolleider was dan zou ik mijn hele team dit boek cadeau doen! 


Recensent

Monique Kruithof geeft les in groep 4 en is taalcoördinator op een basisschool in Rhoon.

Communicatie zonder frustratie in het onderwijs Ingrid van Essen

Lees hier meer over het boek.

 

Een reactie plaatsen