Diversiteit bespreken met LEF-kist

Door Renate Mamber
, 31 oktober 2017

Leestijd: 5 minuten
 

Hoe bespreek je met leerlingen dat het gewoon is als een kind bijvoorbeeld twee moeders of twee vaders heeft? De gratis LEF-kist Diversiteit en de Diverscitymeter helpen leerkrachten in het basisonderwijs hierbij.

Leerkrachten en andere professionals uit het Rotterdamse onderwijs maakten woensdag 25 oktober kennis met de LEF-kist Diversiteit en Diverscitymeter. De LEF-kist is een gratis lesmethode voor groep 1tot en met 8 om culturele verschillen en verschillen in seksuele geaardheid bespreekbaar te maken. De Divercitymeter is een digitale test voor groep 7 en 8 en voortgezet onderwijs om onder andere te meten hoe leerlingen omgaan met deze verschillen.

Begrip

Voordat de twee instrumenten tijdens de officiële kick-off in de Bibliotheek Rotterdam werden toegelicht, vertelt Valentijn de Hingh, model en dj, hoe zij haar basisschooltijd ervaarde. ‘Bij mijn geboorte kreeg ik het label man,’ vertelt Valentijn, ‘maar dat bleek bij mij al snel niet te passen. Ik speelde bijvoorbeeld het liefst met meisjes. Het duurde niet lang of kinderen op de basisschool merkten dat en ik werd gepest.’

'Het had mij geholpen als leerkrachten een grotere rol hadden gespeeld'

Valentijn de Hingh vertelt tijdens kickoff LEF-kist

Valentijns ouders onderkenden haar gevoelens al vroeg. Op jonge leeftijd begon Valentijn een traject voor gendertransitie. Valentijn: ‘Daarna namen mijn ouders en ik het initiatief om elke keer als ik in een nieuwe klas kwam een spreekbeurt over transgenders te houden. Ik merkte dat het hielp. Mijn klasgenoten kregen meer begrip en lieten me met rust.’ Valentijn merkt echter op dat het wel op eigen initiatief gebeurde. ‘Het had geholpen als de leerkrachten hierin een grotere rol hadden gespeeld.’

Voor alle leeftijden

Carolien Kruijs en Sandy Kardolus van Schiedams LEF hopen met de LEF-kist een bruikbaar instrument te hebben voor leerkrachten om het thema diversiteit te bespreken. Carolien: ‘We vinden het belangrijk dat kinderen van alle leeftijden les krijgen over diversiteit. En dat kinderen van 4 jaar het al gewoon vinden als iemand uit een gezin met twee moeders komt.’

'Het is belangrijk dat ook kinderen van 4 het gewoon vinden, als een kind twee moeders heeft'

Met de LEF-kist kunnen leerkrachten naar aanleiding van een boek of gedicht lessen over dit thema geven die aansluiten op de belevingswereld van kinderen van verschillende leeftijden. ‘We komen zelf uit het onderwijs en weten dat leerkrachten het ontzettend druk hebben,’ zegt Carolien. ‘Dus het zijn heldere en laagdrempelige lessen. Je kunt er direct mee aan de slag en de lessen zo lang en zo kort maken als je zelf wilt.’ De leskist en de lessen zijn gratis. Schiedams LEF verzorgt bovendien kosteloos een gastles aan groep 7 en een workshop voor leerkrachten.

Online test

Ook het gebruik van de Diverscitymeter van RADAR is kosteloos. Hierbij maken leerlingen van groep 7 en 8 of voortgezet onderwijs een korte online test over diversiteit. ‘De test is anoniem,’ vertelt Mohammed Bencheikh van RADAR. ‘De leerkrachten krijgen het resultaat van het gemiddelde van hun klas te zien. Ze zien bijvoorbeeld wat de algemene kennis over diversiteit is en wat het gemiddeld niveau van acceptatie van diversiteit is. En ook of kinderen vinden of er wordt gepest in de klas en of ze denken of de leerkracht daar weet van heeft.’ De leerkrachten ontvangen direct na de test een toolkit met tips hoe ze op de resultaten kunnen inspelen.

LEF-kist maakt diversiteit bespreekbaar

Aan de slag met diversiteit op jouw school?

De LEF-Kist en Diverscitymeter kunnen samen óf los van elkaar worden gebruikt. Aanmelden kan op verschillende manieren: via schiedamslef.nl, radar.nl of via de leesconsulent van Bibliotheek Rotterdam.

Rotterdam met LEF!

De LEF-Kist en Diverscitymeter vormen samen het project Rotterdam met LEF. Het project is een resultaat van een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam, Schiedams LEF, RADAR en COC. 

 

Meer over diversiteit op ROMnieuws.nl

foto: John Valk

Een reactie plaatsen